top of page

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME


Kurban Bayramında Beslenme konusunda hangi konulara dikkat etmeliyiz? Kurban eti nasıl yenmeli, saklanmalı?

Bayramlar sevdiklerimizi bir araya getiren özel ve güzel günlerdir. Tabi ki böyle günlerde beslenme düzeni değişmekte , uzun ve kalabalık sofralar kurulmaktadır. Kurban bayramının gelmesiyle birlikte et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Fazla et tüketimi diyabet, kalp damar , hipertansiyon, böbrek hastalığı riskini arttırır. Bu nedenle tüketilen etin miktarına, yağsız olmasına ve diğer besin gruplarının da dengeli dağılımına dikkat edilmelidir.


Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?


Bayram günü kesilen et hemen tüketilmemeli ,hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşamamak için en az 24 saat dinlendirilmelidir. Etler küçük parçalar halinde tek pişirimlik olarak paketlenmeli , buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucularda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilir.


Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?


Pişirilecek olan etler buzdolabının alt raflarında çözdürülerek kullanılmalı ve tekrar dondurulmamalıdır. Et hazırlamada kullanılan tahtada sebze ve meyvelerin doğranmasında kullanılmamalıdır. Etler pişirilirken kızartma ve kavurma yöntemi yerine ızgara, haşlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Sakatat tüketiminde özellikle kolesterol ve kalp-damar hastalarının dikkatli olması gerekir.

Etlerle sebzelerle birlikte pişirilmeli ya da et yemeklerinin yanında C vitamininden zengin sebze, salata veya taze meyve sularının tüketilmelidir. Mangalda pişirilecek olan etlerle ateş arasında belirli bir mesafe olmalı ve etlerin kömürleşecek kadar pişirilmemesi gerekir. Kömürleşen etlerin kanser riskini arttıracağı unutulmamalıdır.

Genellikle et yemekleri gündüz, akşam ise sebze veya kuru baklagil yemekleri tüketilmelidir. Etlerin yanında posa açısından zengin tam tahıllı ürünler-esmer pirinç/bulgur, yoğurt-ayran-cacık tercih edilmelidir. Günlük 8-10 su bardağı tüketilmelidir. Bayram ziyaretlerinde şeker oranı yüksek şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Her ne kadar et tüketimi artsa bile sebze-meyve-süt gibi besin gruplarını da ihtiyacımız olduğunu unutmamalı, yeterli miktarda tüketmeliyiz.


Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu bayramlar dilerim.

Comments


bottom of page