top of page

KAHVALTININ ÖNEMİ


Kahvaltının Önemi ve Yaraları


Kahvaltının Önemi muhtemelen herkes tarafından biliniyordur. Kahvaltının önemi konusunu şimdi daha detaylı bir şekilde öğrenelim. Güne kahvaltıyla başlamanın hem mutlulukla hem de gün içindeki besin tercihlerimizle yakından ilişkisi var. Gece boyunca biz uyusak bile vücudumuz uyumaz metabolik reaksiyonlar devam eder. Sabahları aç uyanırız, gece boyunca harcadığımız enerjiyi yerine koymamız gerekir. Burada kahvaltının önemi devreye girer. Yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla güne daha enerjik başlayabilirsiniz. Okul çağı çocuklarında en çok atlanılan öğünün günün en önemli öğünü olan kahvaltı olduğu ve öğrencilerin okul başarısını etkilediği yapılan çalışmalar sonucunda bildirilmiştir.


Kahvaltıda Neler Yemeliyim ?


Sağlıklı bir kahvaltı için günlük almamız gereken enerji miktarının 1/4-1/5 ‘ini içermelidir. Günlük alması gereken enerji miktarı 2000 kalori olan bir bireyin kahvaltısı 400-500 kalori ,karbonhidrat-protein-yağı dengeli bir dağılımı olmalı ,sebze -meyve içermelidir. Okul çağı çocuklarda süt ve süt ürünleri, tahin-pekmez, bal gibi besinlere de yer verilmelidir.

Geç saatlerde uyanan ve uyandıktan uzun süre sonra yapılan kahvaltılar bireyin iştahını etkilemekte ,alınan enerji miktarını arttırmaktadır. Kilo kontrolü için zamanında ve yeterli bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda yeterli miktarda protein tüketiminin yeterli olması kan şekerinin düzenlenmesinde, yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olduğu için günlük tüketilecek miktarın 1/5’i olmalıdır. Kahvaltıda sebze ve meyve yenilmesi besin öğelerinin dengelenmesin sağlar ve posa içeriği nedeniyle uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Tüketilen sebze ve meyve C vitamininden zengin ise Demir emilimini de arttırmaktadır. Sebze ve meyve suları da porsiyon kontrolü sağlanarak kahvaltılarda tüketilebilir. Kahvaltının önemi ve yaşamımızı nasıl etkilediğini artık biliyoruz. Hayatımızda ki küçük değişiklerle sağlıklı bir yaşam geçirebiliriz.


Comentarios


bottom of page