top of page

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME


1) Hamilelik Döneminde

Beslenmenin Önemi


Hamilelik Dönemi kadınların hayatında beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Maalesef bu da hamileyken 2 kişilik beslenme fikrine neden olmuştur. Oysaki hamilelikte fazla beslenmekte en az yetersiz beslenmek kadar bebeğe ve anneye zarar vermektedir. Hamilelik döneminde annenin beslenme ihtiyacı artar. Özellikle gebeliğin 20.haftasından itibaren gereksinmeler artar. Bu artan ihtiyaç için annenin günlük enerji gereksinmesine ek 300 kkal yapılarak giderilebilir. Ancak bu ek protein, yağ, karbonhidrat içeren sağlıklı bir besin olmalıdır. Enerji artışının oluşmasının en önemli nedeni annede oluşan yağ birikimidir. Bu yağ birikimi gebelerin çoğunda ikinci trimesterde oluşmaya başlar ve 3.5 kg'lık yağ deposu oluşur. Bu yağ deposu emzirme döneminde annenin artan enerji ihtiyacını gidermek ve metabolizmasını korumak için kullanılır.


2) Hamilelik Döneminde Kilo Artışı Ne kadar Olmalıdır?


Hamilelik döneminde kilo artışı rahat ve sağlıklı bir hamilelik dönemi için ağırlık artışı 10-14 kg'ı geçmemelidir. Hamileliğin ilk üç ayında 1-2 kg artış normaldir. İkinci üç ayında bebeğin büyüme ve gelişimi hızlandığı için 5-6 kg'lık artış görülür. Son üç aylık dönemde 4-5 kg kilo artışıyla hamilelik sonlanır. Bunun sonucunda 3-3.3 kg bebek dünyaya gelir.

Hamilelikte döneminde beslenme de süt ve süt ürünleri tüketimi çok önemlidir. Günde 3-4 porsiyon süt, yoğurt, peynir, ya da ayran tüketilmelidir. Bu bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Süt ve üt ürünleri grubu kemik ve diş gelişiminde önemli olup kalsiyumdan zengindir. Ayrıca protein yönünden de zengindir.

Hamilelik döneminde protein ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle et, yumurta, kurubaklagil gibi proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Özellikle etten ve yumurtadan gelen protein, gebelikte çok önemlidir. Fakat çiğ veya az pişmiş etten uzak durulmalıdır. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir ve demir yönünden zengindir. Bu sebeplerden dolayı bu dönemde yine tüketime çok önemlidir. Ayrıca yumurta kolin kaynağıdır beyin gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Kuru baklagiller bitkisel proteinlerden ve posa yönünden zengindir. Haftanın 2 günü tüketmek gereklidir. Balık eti omega-3 yönünden zengindir. Bebeğin beyin gelişimi haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

Gebe kadınlar günde mevsiminde olmasına da dikkat ederek 5-6 porsiyon meyve-sebze tüketmelidir. Meyve ve sebzeler vitamin ve minerallerden zengindir., bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca lif ve posa açısından zengindir. Gebelik döneminde kabızlık problemi sıkça görüldüğü için günlük 25-30 gr posa alınması gerekir. Posa dışkı hacmini arttırır ve dışkının bağırsakta kalma süresini kısaltır.

Hamileler gün içinde tam tahıllı ekmek, bulgur, makarna vb. tam tahıldan yapılmış ürünleri tüketmelidir. Bu grup besinler beslenmenin temelini oluşturup B grubu vitaminlerinden zengindir.

Hamilelik döneminde günlük 2-3 porsiyon fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlulardan tüketilmelidir. Bunlar bebeğin beyin gelişimi için gereklidir.

3) Hamilelik Döneminde Su Tüketimi Nasıl olmalıdır?

Su vücudumuzda yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için gereklidir. Bu nedenle hamilelikte günde 2-3 L su tüketilmelidir.


4) Hamilelik Döneminde Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?

-İşlenmiş gıdalar. -Tras yağ ve margarin gibi katı yağlar ve bunları içeren yiyecekler. -Glikoz -Fruktoz şurubu içeren besinler. -Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz undan yapılmış yiyecekler. -Salam, sosis, sucuk vb. besinler. -Konserve ton balıkları -Az pişmiş ve çiğ besinler. -Organ etleri. -Kafein içeren besinlerin ( çay, kahve, meşrubatlar) tüketimi sınırlandırılmalıdır. -Dondurulmuş besinler. -Alkol gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Alkol bebeklerde ölü doğum riskini arttırmaktadır. Az miktarda alınması bile bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. -Pastörize edilmemiş, süt, peynir, meyve suları bakteriyel içeriği yüksek olduğu için bu dönemde tüketilmesi zararlıdır.

Comments


bottom of page