top of page

ERGENLİKTE BESLENME


Ergenlik Dönemi


Ergenlik, çocukluktan büyüme ve yetişkinliğe geçiş aşamasıdır. Ergenlikte Beslenme çocukların tüm yaşamını etkiliyor. Ergenlik dönemi kızlarda 10 erkeklerde 12 yaş civarında başlayan fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan değişiklerin olduğu bir dönemdir. Ergenlik döneminde büyüme ve gelişme çok hızlıdır. Bu nedenle enerji ve besin öğelerine duyulan ihtiyaç artar.



Ergenlik Döneminde Beslenme


Ergenlik Döneminde Beslenme tüm yaşamımızı etkileyen bir dönemdir. Yoğun ders programları, sınavlar, özgür olma isteği, çevre etkisi, kişiliğin oluşumu ve fiziksel görünüşteki kaygılar gençleri yanlış beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirir. Ergenlik Döneminde Beslenme de gençlerin sağlıklı büyüme ve gelişimi için aileye, öğretmenlere ve topluma önemli görevler düşmektedir. Ergenlik döneminde bireyler aileden ayrı daha çok arkadaşlarıyla vakit geçirmek, dışarda olmak ister. Ne, ne zaman ve nerde yiyeceklerine kendileri karar verir. Okulda yemekhane yemekleri yerine kantinden çikolata, cip, asitli içecekleri gibi yağ içeren ve kalorisi yüksek yiyecekleri tercih ederler. Bu dönemde değişken ruh halleri de gençlerin yanlış beslenmesine neden olmaktadır.



Ergenlikte Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler


Ergenlikte beslenmede, ergenlik dönemi kalıcı yağlanmanın olduğu çok kritik bir dönemdir. Bu dönemde yanlış beslenmeyle yağ hücre sayısı artar bu da yetişkin döneminde kilo problemine neden olur. Birey kilo vermekte zorluk çeker çünkü artan yağ hücre sayısı değişmez yağ hücrelerinin içi boşalır. Bu nedenle ergenlik döneminde yağ hücre sayısındaki artış istenmeyen bir durumdur. Bu dönemde vücutta aşırı yağ birikimi Tip 2 diyabet, obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Ergenlikte beslenme döneminde bireyler özgüven kazanma, kendini enerjik hissetme, fit bir görünüm elde etmek için fiziksel aktiviteye yönlendirilmelidir.

Ergenlik dönemimde gençlerde öğün atlama durumuna sık rastlanmaktadır. En çok atlanan öğün günün en önemli öğünü olan kahvaltıdır. Bu durum bireylerin derslerdeki başarısını da etkiyeceğiz için aile tarafından kontrol altına alınmalıdır. Ergenlikte kızlar ve erkeklerde vitamin mineral ihtiyacı farklılık gösteriyor. Kızlarda adet döneminin başlamasıyla demir gereksinimi artıyor. Bu nedenle demirden zengin et, yumurta, kurubaklagiller gibi besinleri tüketilmesi gerekiyor. Her iki cinsiyet içinde artan kalsiyum ihtiyacı için süt ve süt ürünleri tüketimine önem verilmelidir. Bunun için günde en az iki su bardağı süt ya da yoğurt ,kahvaltıda peynir tüketilmelidir. Artan iştah artışı için ara öğünler yapılmalıdır. Ara öğünlerde kuruyemiş, meyve, süt ya da ev yapımı sağlıklı sandviçler tercihi edilmelidir.

Ergenlik Döneminde ̧çocuklar anne babanın beslenme alışkanlıklarını örnek alıyor. Bu nedenle evde düzenli olarak mutlaka düzenli üç öğün yemek yeme alışkanlığı olmalıdır. Ergenlik döneminde düzenli spor yapan gençlerin enerji ihtiyacı arttığı için beslenme düzeninde bu ihtiyaç mutlaka dikkate alınmalıdır. Antrenman öncesi ve sonrası öğünler planlanmalıdır. Yeterli besin tüketimi olmayan yemek seçimi yapan ve özellikle spor yapan kızlarda yoğun adet kanamalarının olduğu dönemde mutlaka doktor kontrolünde vitamin mineral desteği alınmalıdır. Ergen bireylerin artan enerji ihtiyacının ve besin öğelerinin karşılanmasında, bireylere sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Comments


bottom of page